Privat Bedrift

Du er nå på bedriftsiden. Er du privatkunde? Bytt til Privat (tidligere HomeNet)

Nyheter / GlobalConnect setter fokus på bredbånd på Arendsalsuka

Mens det er fri konkurranse, mange tilbydere og et godt tilbud til både forbrukere og bedrifter i de fleste bransjer, består det norske bredbåndsmarkedet fremdeles i stor grad monopoler. Mangelen på valgfrihet er noe av det GlobalConnect ønsker å sette fokus på under Arendalsuka.

Høyhastighets bredbånd er en viktig del av infrastrukturen i Norge. Fremdeles er det mange steder som ikke har tilgang til stabilt og rask internettforbindelse. Samtidig graves det stadig nye og overflødige fiberkabler. Hvordan kan vi sikre dekning til alle og samtidig unngå unødvendig overbygging av nettet? Dette er bare noen av problemstillingene GlobalConnect ønsker å få mer oppmerksomhet rundt under paneldebatten «Raskere internett til hele landet?» tirsdag i Arendalsuka.

– Dagens modell med lukkede nett fører til overbygging av eksisterende fiber i tettbebygde strøk, mens omtrent 150 000 hus i distriktene ennå ikke har tilgang til høyhastighets internett via fiber. Mens det er sunn konkurranse og bedre bredbåndstilbud i våre naboland, er flertallet av norske forbrukere og bedrifter prisgitt én enkelt aktør. Vi ønsker å sette fokus på hvordan bransjen sammen kan skape et mer velfungerende marked med bedre bredbåndstilbud til kundene, både med vår deltagelse på Arendalsuka og andre tiltak fremover. Bransjen og kundene fortjener at dette løftes frem og problematiseres, sier Christian Kamhaug, Kommunikasjons- og markedssjef i GlobalConnect.

Raskere internett til hele landet?

På GlobalConnects panel på Blom Restaurant i Arendal tirsdag deltar blant andre forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket,  Hans Jørgen Enger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM), Brynjar Andersen, administrerende direktør for GlobalConnects B2C-virksomhet HomeNet, samt representanter for Telenor, Altibox og Abelia og stortingsrepresentanter fra både regjeringspartiene og opposisjonen. Her spør GlobalConnect blant annet hvorfor vi i Norge mener 100 Mbps er tilstrekkelig båndbredde, mens alle andre land i Europa har ti ganger så ambisiøse mål, som vil realisere Gigabitsamfunnet.

Brynjar Andersen i Homenet
Brynjar Andersen leder GlobalConnects B2C-virksomhet HomeNet

– Vi er veldig spente på å høre fra NKOM hvordan myndighetene tenker rundt disse problemstillingene, særlig med tanke på ny ekomlov som kommer neste år. Derfor er vi veldig glade for å ha fått med Hans Jørgen Enger, avdelingsdirektør for Konkurranseavdelingen i NKOM som vi håper vil kunne kaste noe lys over myndighetenes syn på konkurransen i bredbåndsmarkedet, sier Kamhaug.

Kamhaug kan også love temperatur i debatten, ettersom spørsmålene rundt utbygging og overbygging av fibernett, åpne kontra lukkede nett og i hvilken grad myndighetene skal og bør regulere bransjen er noe det er til dels stor uenighet om i bransjen.

 

Fanget i fibernettet. Hvordan sikre valgfrihet for forbrukerne?

I tillegg til eget arrangement, er GlobalConnect også medarrangør på panelet «Fanget i fibernettet. Hvordan sikre valgfrihet for forbrukerne?» sammen med blant andre Mediebedriftenes landsforbund (MBL), TV2, Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) og Forbrukerrådet.

De siste par årenes konflikter mellom innholds- og bredbåndleverandører med sorte skjermer og stor frustrasjon hos sluttkundene har satt søkelys på manglende valgfrihet for kundene.

Tungvektere fra viktige aktører og organisasjoner innen forbrukerspørsmål, media og digital infrastruktur skal i dette panelet belyse problemet og peke på mulige løsninger. Politikerpanelet, bestående av Margrethe Haar (Sp), Tage Pettersen (H) og Kirsti Leirtrø (Ap) er invitert til å kommentere på løsningene og veien videre.

– Det er første gang GlobalConnect deltar på Arendalsuka, og med to så spennende og faglig tunge paneler ønsker vi å invitere til en videre debatt om hvordan det norske bredbåndsmarkedet skal se ut fremover. Skal vi fortsette med monopoler, eller ønsker både myndigheter og bransjen til slutt det samme som kundene – mer konkurranse, valgfrihet og bedre produkter, spør Kamhaug.

 

GlobalConnect på Arendalsuka

 

 

 

 

Vil du vite mer om våre tjenester?

Våre eksperter står klare til å hjelpe deg. Ring oss på telefon 38 99 01 18 eller fyll ut kontaktskjemaet under så kontakter vi deg så snart som mulig.

Kan din bedrift få fiber?

Fiber er markedets raskeste internettforbindelse. Sjekk om din bedrift også kan få alle fordelene med lynrask fiber.