Privat Bedrift

Du er nå på bedriftsiden. Er du privatkunde? Bytt til Privat (tidligere HomeNet)

Nyheter / Nordmenn er ikke bekymret for dataangrep

Fersk undersøkelse viser at nordmenn føler seg oppsiktsvekkende trygge mot hackerangrep

– Det er oppsiktsvekkende at så få er bekymret for en trussel som absolutt er reell for veldig mange. I ytterste konsekvens kan det true bedriftenes sikkerhet, sier Martin Højriis, ekspert på samfunnskritisk digital infrastruktur i GlobalConnect Norge.

En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av GlobalConnect, viser at over halvparten av norske arbeidstakere tror sjansen er liten for at de blir hacket på hjemmekontoret. Hele 53 prosent sier at de i stor grad føler seg trygge mot et mulig hackerangrep.

Nesten like mange (52 %) tror det er lite sannsynlig at de kan bli hacket på hjemmekontor.

 

– Da alle nordmenn satt på kontoret, var det lettere å ha kontroll på sikkerheten. Da var det ikke opp til hver enkelt. Derfor er det også bekymringsfullt at tallene også viser at de færreste av oss har økt IT-sikkerheten i løpet av det siste året, fortsetter Højriis.

 

60 prosent av de spurte sier at de «i liten grad» har gjort noe med sikkerheten hjemme. Dette er til tross for at både Økokrim og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet flere ganger har advart mot faren for hackerangrep. Allerede i mars i fjor var de ute og ba folk om å være på vakt.

 

“Arbeidsgivere må forstå at de færreste arbeidstakere har et bevisst forhold til disse tingene. Det gjør at de må ta et enda større ansvar med å skolere og sikre sine ansatte. I ytterste konsekvens kan dårlig sikret nett true selskapets sikkerhet, sier Højriis”

 

Til tross for at GlobalConnect mener at den nye arbeidshverdagen stiller strengere krav til arbeidsgiverne, ønsker de at vi som forbrukere også må bli flinkere til å passe på vår egen sikkerhet på nett.

 

300.000 nordmenn svindlet på ett år

Statistikk viser at hjemmekontor har økt risikoen for svindel av privatpersoner, samtidig som cyberangrep mot virksomheter fortsetter å skje i økende grad. I 2020 ble 300.000 nordmenn utsatt for svindel på nett og telefon.

Derfor gir de også sine 6 beste tips for å øke sikkerheten på eget hjemmekontor:

Slik sikrer du deg på hjemmekontoret

  • Bruk sikkert utstyr i jobbsammenheng, og sørg for at jobbmaskin og telefon har installert forskjellige sikkerhetsmekanismer og kryptering, som sikrer kommunikasjonen med jobben og data på maskinen.
  • Bruk tofaktorautentisering for å gjøre det vanskeligere for fremmede å få tilgang til dine enheter og kontoer. Dette skjer vanligvis i form av en unik kode via SMS eller app, eller gjennom en kodebrikke.
  • Det trådløse nettet er viktig både for din sikkerhet og for kvaliteten i for eksempel videomøter. Sørg for å bruke nyere utstyr (under 3 år gammelt) og lange passord på forbindelsen.
  • Ikke bruk det samme passordet over alt. Bruk gjerne en passord-manager med sterke passord for hvert system.
  • Sørg for at datamaskinens operativsystem og programvare oppdaterer seg automatisk. Jevnlige oppdateringer gjør at sikkerhetshull fortløpende blir tettet.
  • Vær kritisk til SMS og e-poster som inneholder ukjente lenker. Sjekk alltid hvem avsenderen er og hvor lenken egentlig fører hen før du trykker deg inn på noe.

Om GlobalConnect

GlobalConnect/IP-Only er et ledende teknologi- og telekommunikasjonsselskap i Nord-Europa. Konsernet leverer helhetlige løsninger fra jord til sky basert på egen infrastruktur, som består av 58.000 km fibernettverk og datasenter på 27.000 kvadratmeter i Danmark, Norge og det nordlige Tyskland. GlobalConnect/IP-Only har 27.000 bedriftskunder i konsernet og 283.000 privatkunder i Sverige og Norge.

GlobalConnect/IP-Only har omkring 1.600 ansatte og en samlet omsetning på over EUR 500 millioner i 2019.

Kan din bedrift få fiber?

Fiber er markedets raskeste internettforbindelse. Sjekk om din bedrift også kan få alle fordelene med lynrask fiber.