Klisjeen stemmer - cyberkriminelle tar ikke ferie!

Ikke glem sikkerheten når du reiser på ferie!

Sommeren er endelig for alvor her og for mange av oss blir det late dager ved bassengkanten, i fjellheimen eller på hytta. Selv om vi vet at mange kobler helt ut i ferien, er det fortsatt en del  arbeidstakere som kombinerer ferielivet med jobb. Apollo viser til en undersøkelse hvor 21 prosent oppgir at de jobber litt i ferien. Derfor ønsker vi å rette søkelyset på IT-sikkerhet i ferien, og gi noen enkle tips som kan være greie å ha i bakhodet – enten om du tar helt ferie eller kombinerer med jobb.

  1. Husk å oppdatere PC, telefon og andre enheter

Det aller viktigste er jo selvfølgelig å ha passord på enhetene dine og aldri forlate de ulåste, men det er også lurt å oppdatere det tekniske utstyret ditt. Funksjonaliteter i apper og ulike programvarer blir fort utdaterte, og det er derfor viktig å jevnlig oppdatere. Leverandørene utvikler sikkerhetsoppdateringer som skal bidra til din trygghet. Gjør deg selv en tjeneste og oppdater – da er du litt bedre forberedt.

  1. Få med deg riktig utstyr

Kanskje et banalt tips, men hold et ekstra øye med PCen din i for eksempel sikkerhetskontrollen. Det er enkelt å røske med seg feil PC og eller telefon, da omtrent alle har like. Særlig hvis du har med deg arbeids-pcen din på ferie. Ikke gi andre tilgang til viktig og sensitiv informasjon. Et tilleggstips er å rett og slett å ikke ta med seg flere enheter enn nødvendig – mindre å miste.

  1. Vær forsiktig med åpne nett og gjestenettverk

Åpne nettverk kan fort koste deg mer enn å bruke mobilnett. De aller fleste mobilabonnement i dag har fri bruk av mobildata innenfor EU/EØS, så hvis du er nødt til å sende et par mails fra flyplassen, restauranten eller lobbyen kan det lureste enkelt og greit være å koble seg på mobildata.

  1. Pass på hva du klikker på

Ferie er høysesong for svindel både fysisk og på nett. Ikke gjør deg sårbar ovenfor cyberangrep via epost, vedlegg eller linker. Er det en ukjent mailadresse, en rar link eller tvilsom avsender – ikke klikk.

  1. Pass på barnas internettvaner

Låner du bort Ipad eller telefonen for å bevare familieidyllen rundt middagsbordet? Det er forståelig, men hold et ekstra øye med hva som blir gjort. Som nevnt over er det lett å bli lurt av sofistikerte angrep, og barna har mindre erfaring med å være nettkritiske. Lag noen regler for hva som er lov og ikke på nettet.

Hvis du ønsker tips til hvordan du lager trygge passord slik at du er sikret om hackerne gjennom hele ferien og når du kommer tilbake på jobb kan du trykke her. 

Ellers ønsker vi alle en fantastisk ferie!