Privat Bedrift

Du er nå på bedriftsiden. Er du privatkunde? Bytt til Privat (tidligere HomeNet)

Datasenter varmer opp 1500 boliger – gratis!

Da GlobalConnect åpnet sitt datasenter i Høje-Taastrup kommune utenfor København i 2021, inngikk selskapet en avtale med det lokale fjernvarmeselskapet om å levere overskuddsvarme til kommunen.

Datasentre har blitt en viktig del av den digitale infrastrukturen. For å drifte, og ikke minst kjøle ned, de store serverparkene, går det med en god del strøm. Nå gjør imidlertid GlobalConnect et smart grep for å spare energi og samtidig utnytte overskuddsvarme fra datasenteret i Høje-Taastrup.

 

I stedet for å bruke strøm til å kjøle ned anlegget, skal en varmepumpe omgjøre overskuddsvarmen til fjernvarme. Når anlegget står ferdig i 2023, vil det bidra til å varme opp 1500 husstander i kommunen. Overskuddsvarmen leveres helt gratis til sluttbrukerne. Fjernvarmeanlegget, Høje Taastrup Fjernvarme ligger så nært datasenteret, at det var relativt enkelt å koble seg til hovedrørnettet til kommunen. Totalt vil 15 prosent av fjernevarmeanlegges varmeproduksjon stamme fra datasentre.

– En viktig del av vår digitale infrastruktur i Norden er datasentre der store mengder data lagres og prosesseres for selskaper over hele Europa. Datasentre bruker store mengder strøm, både for å drive serverne og kjøle disse. Driften av servere avgir mye overskuddsvarme, som man enten kan anse som et problem, eller en mulighet til å innovere. Vi velger å se på det som en mulighet til å bidra med bærekraftige løsninger til lokalsamfunnet, sier Johanna Olsson, sustainability manager i GlobalConnect

Johanna Olesen, Sustainability Manager, GlobalConnect

Dette prosjektet har vist mulighetene som ligger ved tett samlokalisering av datasentre og fjernvarmeanlegg. I fremtidige lokaliseringsbeslutninger vil GlobalConnect vurdere mulighetene for tilsvarende win-win-løsninger.

Kan din bedrift få fiber?

Fiber er markedets raskeste internettforbindelse. Sjekk om din bedrift også kan få alle fordelene med lynrask fiber.